13sep kl. 15:30

Foredrag ved Erik Kure

12nov kl. 19:30

Kingo-koncert i Otterup kirke

Thomas Kingo (1634-1703) var dansk præst og salmedigter. Han skrev mange salmer og i 1699 udkom en ny salmebog, der indeholdt 85 af Kingos salmer. Denne salmebog blev beordret til brug i danske, norske og færøske kirker, og danske præster bragte denne med sig til Færøerne.

Thomas Kingos salmer fik en helt særlig og stor betydning for færinger, fordi Kingo-salmebogen i mange, mange år var Færøernes helt dominerende salmebog. Menighederne tog melodierne til sig, men formede dem selv. Der udvikledes således helt andre melodier til Kingos salmer på Færøerne end i Danmark.

Melodierne blev overleveret fra mund til mund da man ikke havde noder eller orgler på Færøerne, og salmerne blev sunget forskelligt fra bygd til bygd, fra person til person. Det første orgel kom til Thorshavn i 1824, men først i begyndelsen af 1900-tallet begyndte orgler at vinde indpas i færøske kirker, og det betød retræte for den traditionelle Kingosang.

Kom og hør mere til Kingo-koncert i Otterup kirke den 13. september kl. 15.30.

Ved tangenterne Preben Holmberg, ved bas og bandoneón Bjarki Meitil, og på sang og fortælling Anna Maria Olsen.

Gratis adgang.